31 Ogos 2017

Menara Gading

Halooo!

Sesape yang baca entri saya sebelum sebelum ni mesti tau kan, saya dapat sambung belajar. Masa zaman bebudak dulu selalu eksaited kalau sebut 'menara gading' rasa wow hebat nya! Teruja sangat. Tak sangka lagi tiga hari saya akan jejakkan kaki ke 'menara gading' kali ni saya yang stay sana bukan sekadar pergi hantar orang jee. Teruja ni nak pergi tempat baru. So segala peralatan periukbelanga pun dah hampir siap kemas! Dah lama tak kemas barang banyak banyak camni, hampir kosong almari. Semua benda nak angkut sekali ke sana. Umi cakap 'meme dokse kelik terus ko tigo tahun?' Hahahaa, punya lah banyak. Dah nama pun perempuan memang banyak lah barang barang :') Bila lagi kan nak feeling bawak barang banyak banyak? 

Kelmarin dah keluar dengan US makan makan kejap, jumpa sebelum masing masing dah makin sibuk dengan uni kan. Tak sangka dulu belajar sekali sekarang dah berdikari eh kita semua? Takde yang dapat satu uni pun, masing masing jauh :') Nanti rindu ah suasana dalam kelas dulu dulu dengan mereka. Nakal nauu dulu, hahahaa.


KFC dah siap renovate. Acah hipsturr jee, beratur kemain makin panjang -,-'

Tengahari tadi pulak cik misi datang rumah kita nak melawat. Sweet ar cik misi ni, ada sifat penyayang di situ. Hahahaa, sebab kelmarin dia ada hal so tak dapat join kitorang so tadi dia datang rumah bagi pesanan. Takkanku lupakan pesanan mu wahai cik misi :')


My stationery :D

Nampak tak ke 'eksaitedan' di situ? Kemain banyak warna warni lagi alat tulis iolss. Saya memang takleh tengok benda benda comel begitu, warna acah acah pastel gitu. Haish semua nak beli! Guna tu tak berapa kot? Beli notebooks comel comel konon nak up spirits buat nota (biasanya jenis sayang nak guna buku comel) Saya suka beli end up tak guna sebab apa? Sebab sayang. Saya ni penyayang orangnya eh? Kali ni nak buat azam baru, nak guna semua notebooks tu. Kena jadik budak rajin tau! 


Why so pinky?

Masuk part barang mandian lah pulak! Tak tau lah kebetulan ke suratan ke ape, semua barang terbeli warna merah jambu. Tapi comel jugak warna merah jambu ni kan? Jangan buat obses dengan barang merah jambu pulak ye :') Lepasni beli barang semua nak merah jambu jurr, acah gegirls sangat ni. Memang girl kan? Hahahaa.


Sebelum siap kemas. Kemain banyak barang!

Last kemas barang banyak cenggini tahun lepas masa nak keluar asrama. Banyak begitu lah barang barang, biasanya dia makin beranak pinak, so nanti nak balik lagi banyak lah jawabnya? Nak pergi ni tak bimbang sangat sebab ramai tentera datang membantu :D Hahahaa. Gunakan tenaga mereka sebaiknya yee. Teddy bears tu nak mengikut pergi jugak.




Iolls berkenan dengan beg kartun tu sebenarnya :D Tapi lil brotha cakap 'syaitonnn' kalau beli jugak confirm ah umi bebel tak berenti. Hahaha. Persoalannya sanggupkah nak galas beg kartun ke uni nanti? Lupa diri dah makin menginjak dewasa, ingatkan nak masuk pra sekolah. Okay tak lawak. Nantikan ceghita ceghita di menara gading yee, MDS menanti diriku :D Moga dapat rakan rakan yang baik kat sana nanti. Doakan saya yee.


XOXO Happy reading <3


16 Ogos 2017

Pantai Bukit Keluang

Hai guys!

Entri throwback, ni cerita semalam. Sebab keluar tengahari balik pun dah petang pastu hujan lebat so tak leh nak on wifi end up tak leh nak update blog. So masa tengah free ni nak update lah. Tak nak bebel sangat lah hari ni.

Malam selasa, saya whatsapp dengan Aqilah pastu decide nak jumpa 'little family' sebelum masing masing duk jauh T.T sob sob sob. Sedih ni nak berjauhan dengan mereka. So kami plan nak keluar makan makan pastu lepak pastu huhahuhaaaa. Saya ditugaskan untuk cari kedai, so google jee. Tapi terlajak ke Kuala Besut sebab tak perasan kedai ni hahahaa.

Chef's Restaurant
Perut masing masing dah kenyang, so jom gerak cari port nak lepak pulak. Tempat biasa kami pergi Pantai Bukit Keluang, Pantai Air Tawar tak cun sangat pastu takde tempat yang selesa untuk kami lepak duduk borak borak. Nasib macam menyebelahi kami, sebab sampai sana tak ramai orang pastu air pun tak pasang sangat so boleh lah kami menjelajah lebih sikit. Seriously ni kali pertama saya dan pompuan berdua masuk gua dekat Bukit Keluang tu. Takde lah gua sangat, dia macam lorong berbatu, i think it was cave lah! Dah lupa pulak geografi dulu belajar pembentukan gua dari batu tunggul apa semua. Kalau tak lagi panjang saya hurai. Bukan dah janji tak nak bebel ke? Ok lah biar gambar berkata kata.

Seketul Pulau Rhu. Saya dah dua kali berbanana ke sana. 
Teruja tengok air, rasa nak mandi. Ops lupa ni air laut, dia masin so tak berapa best nak mandi air pantai. Tapi sempat lah jugak buat buat tercelup air (menyampah betul pompuan ni) Mr S jadi tour guide kami sebab dia dah pernah datang area ni, so dia survey laluan boleh lalu tak, air pasang surut pukul lima pagi nyonya bangun pagi siram pokok bunga lalalaaaa. Eh dah kenapa nak nyanyi lagu pulak? Maklum lah bila si princess terlebih excited jumpa gua kononnya.


Hey kamu gadis berbaju ungu lalalaaa
Gadis berbaju ungu yang pakai skirt ke pantai pastu nak panjat batu tu si princess. Mana lah tau nak kena main panjat panjat cenggitu, kalau tak iolls pakai tracksuit bawak backpack baru lah feeling lebih lagi kan? Actually, tebing tu tinggi, kalau jatuh kebarangkalian untuk cedera tu 70%. Mana nak cari sahabat susah senang begitu kan? T.T rinduuu mereka berdua.


Kami berada di dalam gua. Betul lah kan gua?

Sebab pompuan bertiga ni terlalu teruja masuk gua, makanya mereka sebok nak bergambar nak acah acah buat video travel lah kan. So tour guide kami dah hilang dari radar, so kami acah tahu jalan terus keluar. Pastu iolls dah warning dekat pompuan berdua kemungkinan besar si tour guide akan buat game 'surprise' untuk kami so get ready yee. Kami bertiga pun jalan keluar, dah keluar pun. Pastu boleh pulak si Aqilah cakap kita masuk balik gua lalu ikut laluan satu lagi. Beb laluan tu gelap serious takde cahaya. Iolls dengan Alyana jalan kat depan, siap on kan lampu henfon tau nak suluh jalan, tup tup tu bukan jalan yee. (Lawak apakah Aqilah buat?)  So kami berdua dah pot pet pot pet sebab tu bukan jalan. Out of the blue, dalam perjalanan nak patah balik tu ada satu lembaga duk berdiri kat tepi sambil jerit dekat kami. Terkejut lah jugak sebab masa masuk tadi kan mana ada orang lain, kan dah cakap si tour guide akan buat 'surprise'. Aqilah terduduk sebab terkejut, pastu Alyana memang lari keluar dah lupakan si Aqilah. Si princess jee lah still cool gitu, well me tak mudah nak terkejut. Taktik si S tu memang saya dah tau sangat. Bukan tak pernah dia buat 'surprise' camtu.

Little family a.k.a my happy pills

Nanti saya akan rindu mereka dan detik bersama. Entri ni taknak ah emo emo. Hahaa. Terima kasih luangkan masa sebelum masing masing sibuk. Lepasni dah susah kita nak jumpa camni, nak kumpul berempat camni. Iolls nak sambung belaja ke USA >,< pastu si S nak masuk tahanan dah nanti. Rindu. Moga awak berdua dapat kejar impian yee, dapat apa yang awak berdua nak. 

12 Ogos 2017

Pulau Perhentian

Hai guys! 
Percutian pendek ke Pulau Perhentian, nak curlass sikit kita bagi nama short vacation! Acah acah minah salleh sikit, sebab pergi Pulau khenn. (kat sana port berjemur diorang, so tak pelik ah) Percutian ni saya pergi  bulan lepas 26/07 hari rabu tak silap. At first tak confirm pun nak join, sebab ada yang takleh join atas sebab tertentu. Pastu lepas discuss semua dalam sepuluh orang confirm boleh pergi, sembilan pompuan comel + sorang lelaki burok. Lelaki burok tu Mr.S yee, mana boleh tak bawak nanti rindu (mohon korang jangan menyampah yee haha) Sempena hadiah birthday dia so i decided nak belanja lah lelaki itu, sebelum tu punya lah pening pikir hadiah birthday dia :) dah kenapa nak ceghita hal birthday pulak? Ampun kan princess yee lari topik pulak. Jom sambung ke Pulau Perhentian!

So pagi rabu tu dalam jam 8 pagi kami dah tercongok kat jeti Kuala Besut tunggu Abang bot kami, nak bayar duit apa semua, kami dah booking awal awal pakej percutian tu, so takde lah sampai jeti baru terkial kial nak cari bot. Dalam jam 9 lebih gitu kami bertolak naik bot, sempat lah saya melabur duit kat jeti beli topi. Feeling sangat kau bercuti ke pulau pakai topi! Ops lupa nak bagitau, kalau uolls pergi one day trip lebih baik beli terus makanan kat jeti tu bungkus, like nasik berlauk ayam goreng. Kami dah beli siap siap kat kampung bukan jeti tu. Makanan kat Pulau mahal uolls, coconut shake RM5! Pergi pasar malam dah boleh dapat air satu + keropok lekor dengan lima hinggit tu. Kalau pergi bermalam kat sana pun bawak lah bekal apa yang patut roti, maggi, coklat, air mineral kot kot nak makan tengah malam khenn, orang pompuan ni selalu lapar pastu bising takut gemuk. Eh? 

Parking kereta kat jeti Kuala Besut, Kalau parking kat sini kena jalan jauh sikit. 
So better masuk kat area jalan nak ke jeti tu.
 Kepada yang pergi dengan teksi boleh mintak hantar ke jeti terus.
Perjalanan untuk sampai kat sana lebih kurang empat puluh minit kot? Saya dah lupa, ampun yee. Nak bagi tips naik bot, pakai life jacket semestinya, pastu kalau boleh pilih tempat duduk kat belakang tepi abang bot pun takpee. Sebab kalau uolls duduk kat depan once bot tu lalu atas ombak besar dia punya gegaran macam nak tercabut isi perut, sumpah saya tak tipu! Saya dah alami yee, memandangkan saya ni kecik tapi comel hampir melambung saya T.T Untuk yang mabuk laut makan ubat siap siap yee. Paling terkejut, abang bot tu terus benti kat tengah laut bukan kat jeti, terus dia bagi gogel suruh kami snorkelling. Lawak apakah yang abang bot sedang buat? Kami yang pompuan majoriti tak tau macam mana nak snorkelling! Takde demo ke bang? Tapi perasaan excited mengatasi segalanya pabila tengok air yang kebiruan tu (melompat lompat nak terjun, tapi takut takut jugak) First point tu benti kat shark point, takde nya nak tengok shark kat situ, masing masing terkial kial nak kenal air nak imbang badan nak buang rasa panik. Kat sini kitorang macam belajar 'cara cara asas snorkelling' :') sob sob sob tak dapat usha shark.

Shark point. Kabur kat tepi sebab terlindung dengan sarung panda ku :)

Pastu point kedua kami benti bagi makan ikan, fish point ke apa entah nama :) Bawak roti banyak banyak yee, pastu bagi ikan ikan makan, serius comel sangat tengok ikan ikan tu berebut nak makan roti. Kat sini memang ralit ah snorkelling. Saya dah hebat! Dah handal nak snorkelling (riak sangat sebab dah handal ) dah reti nak berenang balik ke bot pastu mintak roti pastu pergi bagi ikan makan lagi. Saya tak ambik gambar, sebab tak berani nak bawak turun henfon kot terjatuh, tak ke haru kat situ. Pastu naik bot boleh pulak kaki ni tersepak dinding bot tu, habis berdarah ibu jari kaki. Merenung ke luar bot sekejap mengenang kan nasib kaki >,<  Tu lah sape suruh riak tadi kan dah dapat balasan.

Excited pegang roti nak terjun tapi sempat pandang kamera yee.


The next point saya tak turun, rasa letih campur ibu jari pedih lagi. Sampai kat turtle point baru saya turun snorkelling balik, kat situ ramai sangat orang. Abang bot cakap kalau nak tengok penyu pergi dekat orang ramai. Penyu ni susah jugak nak munculkan diri, tapi saya bertuah sebab dapat tengok penyu, dari jauh jee lha, tu pun kejap jee pastu penyu menyorok, hahaa. Tak syok nak snorkelling sebab ramai sangat orang, berlaga kepala lah, kepala kena kaki orang lah. Hmmm.


Ada berketul ketul manusia di situ. Tunggu bot kami uturn dulu.


Turtle point.

Dah lupa berapa point kami singgah, tapi saya paling suka bagi ikan makan! Nak pergi lagi nak bagi ikan makan jeee :) Ok stop, kita gerak ke Lata Air Berani pulak, nak bilas badan yang dah masin dengan air sungai pulak. Kat sana abang bot tinggal lama sikit kami, so kami ambik peluang makan (takde kedai pun kat situ, kami kan bawak bekal. Untung)  Saya sempat buat video acah acah jalan tepi pantai dengan Mr S, video dalam instagram yee (promote ig sat) Gambar pun saya upload kat ig jugak. Private gitu.



Cantik sangat air kat sini, jernih jee. Ayuh kita bergambar dan buat video seperti saya heheee.

.
.
.

Eh tunggu dulu, tak habis lagi ceghita saya ni. Pergi Pulau Perhentian rugi tau kalau tak hiking di Kincir Angin. Actually pakej kami ni takde pun ke Kincir Angin tapi kami bodek bodek ah nak pergi sana. Hahaha. Walaupun jalan tangga besi tu tak berapa nak cun sebab macam gigi ronggak tapi permandangan kat sana superb! Bagi saya yang gayat memang rasa seram ah nak lintas part ronggak tu. Kemain jantung ni dup dap dup dap. Alhamdulillah sampai jugak kat atas. (pengaruh gambar dalam ig dan blog kakpaten so saya lawan gayat) Orang lain mungkin dia hiking turun-naik ikut kampung nelayan jee, tapi kami naik ikut jalan tangga besi pastu turun ikut jalan ke kampung nelayan. Orang cakap makanan kat situ lebih murah, air coconut shake RM5 tu murah ke? Kitorang tahan rasa nak minum ais sebab tak nak membazir. So kita minum air mineral bawak dari rumah jee (kemain pakej bajet ) 

Kita nak panjat sampai ke kincir angin tu melalui tangga besi ni okay! Nampak tak tiang pagar tu dah roboh?
Tu tak seseram tangga yang ronggak yee kawan kawan.

.
.
.

Panjat punya panjat, akhirnya apa yang dapat?

Subhanallah. Indah Cantik semuanyaaaa :')
kasi zoom sikit. Nampak tak kejernihan air tu? Crystal clear water :')

Kami turun ke bawah, pastu semua dah penat, so abang bot hantar kami ke masjid untuk solat mandi makan apa semua. Jam 4 camtu kami bertolak balik. Semua dah ngantuk letih, muka takyah cakap dah jadi udang bakar, tapi tak kisah yang penting kepuasan tu. Pergi sehari pun dah cukup buat kami gembira, kalau bermalam lagi banyak aktiviti boleh buat like pergi kayak, tengok pertunjukkan api kat long beach. Bla bla blaaa dah letih. Next time kita ambik pakej camping pulak nak tak?

Road to Kincir Angin ! Tuan tanah kat depan yee :)



So nak ulang tips dan tambah tips ke Pulau Perhentian :

1) Pilih pakaian yang selesa untuk aktiviti air, better warna gelap bagi pompuan
2) Jenis tudung ikut keselesaan, saya pakai bawal crepe sebab cepat kering dan menjadi sentiasa.
3) Bawak bekal makanan dan minuman.
4) Kasut untuk hiking, tapi kami berselipar jee.
5) Pilih pakej siap siap, buat survey dekat instagram banyak. Kami ambik pakej belalang holiday.
6) Guna casing kalis air yee untuk langkah keselamatan. 
7) Bawak lah  GoPro ke apa semua supaya gambar cantik! Mr.S buat tertinggal GoPro -,-
8) Bagi yang mabuk laut prepare plastik, makan ubat dari awal.
9) Pakai lah sunblock supaya tidak berbelang seperti kami :D
10) Nak snorkelling yang penting rileks jangan PANIK !


Okay tu jee, jumpa lagi Perhentian!
Walaupun dalam negeri sendiri ni baru berpeluang ke sana.

10 Ogos 2017

Keputusan UPU !

Hai guys!
Dah seminggu berlalu hebahan keputusan UPU bagi kemasukan pada bulan September nanti. Saya merupakan salah seorang calon menunggu seminggu yang lalu, pagi khamis tu punya lah cuak nak tunggu jam 12 nak cek keputusan, makan pun nak tak nak jee. Punya lah nervous tau, sejuk kaki tangan masa duk mengadap laman web UPU.

TAHNIAH ANDA BERJAYA bla bla blaaa !

Perasaan masatu tak tau nak describe perasaan camne, bercampur baur dah. So saya tak nak korang tertanya tanya saya dapat kos apa? sambung uni mana? So saya bagitau jee lah, kot kot ada yang dapat sama kos dengan saya kee, dapat sama uni kee kan? Boleh ah jadik kawan baru (Sebenarnya tengah bimbang dapat kawan kawan camne nanti T.T) 

So saya dapat tawaran untuk menyambung Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Taman dan Ameniti di UITM Shah Alam. Saya sendiri tak pasti kos ni camne, so ada lah usha usha kos ni pastu contact senior yang ambik kos ni, melalui penjelasan senior tu kos ni okay, kena dengan jiwa saya! Buat hati kita melonjak lonjak tau! (nampak tak betapa bahagianya pompuan ni) So sekarang saya tengah busy (kononnya) dengan persiapan nak masuk uni, so tak sempat nak cek blog ni sob sob sob.. (hakikatnya pemalas) Sape sape yang tau pasal kos ni boleh tinggalkan komen atau dm instagram saya yee (cepat respon kat instagram). Sape sape jugak yang study dekat UITM Shah Alam pun harap bagi kerjasama jugak yee, just nak tau camne environment kat sana, camne kolej. Terima kasih :)

2 Ogos 2017

Menunggu sesuatu yang tak pasti.

Hai !
Saya sedang stress, kebuntuan, kecelaruan minda dan seangkatan dengan perasaan yang begitu. Bimbang takut dan resah untuk menghadapi hari esok, takut untuk menerima keputusan yang tidak menyebelahi nasib. Tak kuat untuk menghadapi kekalahan. 

Macam mana lah hari esok, apa lah keputusan yang saya akan dapat? Baik atau buruk? Bahagia atau kecewa? Doakan yang baik baik untuk keputusan UPU saya besok yer. Moga moga adalah secebis rezeki untuk saya menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. Moga moga saya dapat meneruskan cita cita dan yang penting bagi senyuman kegembiraan untuk ahli keluarga saya!

Ke manakah hala tuju hidupku?

1 Ogos 2017