28 Februari 2018

Vanity table from IKA.

Hai girls?

Bila makin meningkat dewasa perempuan dengan alat mekap memang sangat kamceng gitu kan? Saya tabik lah kat pompuan yang jenis '' i don't care bout makeup.'' ,'' make up sale? it's important.'' Tahniah lah sebab awak masih boleh melawan nafsu mekap tu, yee lah boleh takdek perasaan pun tengok alat mekap ni. Beruntung tau sebab dapat save your money, but saya sejenis yang suka membeli tapi jarang guna yee, satu kepuasan bila beli barang mekap ke skincare produk ke. I love it! Dulu suka usha skincare sekarang dah makin dewasa ni boleh pulak tersuka makeup makeup. Lepas dah suka usha benda alah tu boleh pulak terniat nak ada vanity table sendirik haa. Susah eh jadik dewasa ni, semua benda nak tersuka tanpa sengaja khenn? 

Since saya dah bercita cita nak ada vanity table ni (wahhhh kemain) so kena ada money, tau kan apa itu seketul money? No need to explain about what the meaning of money okayyhh. Memandangkan saya masih lagi pelajar sepenuh masa yang tidak mempunyai sebarang sumber pendapatan serta masih bergantung dengan elaun ibu bapa jadik impian nak ada vanity table tu kena simpan dulu. Kena tunggu dah kaya raya yee baru boleh gi IKEA beli vanity table tu. Doakan saya dikurniakan rezeki yang melimpah ruah, mana tau nanti boleh sponsor giveaway alat mekap ke khenn? Bagi chance saya berangan dulu yee.

Sepah nya lahaiii

Saya takde lha vanity table yang dari IKEA tu, tak mampu nak lagik nak beli, nak tunggu IKEA bukak store kat Terengganu ni saya gi beli yee. Hahahaha bila tu? Memandangkan jiwa dan raga ni dah meronta ronta nak kan vanity table so kita design jee meja solek yang ada ni biar jadik ala ala vanity table. Daripada takdek langsung kan, at least boleh ubat kan hati, so let kemas kemas meja solek! Jadik perempuan kena rajin mengemas yee. Nanti takdek orang nak masuk minang haa. Eh dah jauh pulak merapu nya. Ok gurau.

Vanity Table From IKA (shor for Erika) IKEA tak mampu lagi

So tu lah vanity table saya, daripada IKA hahaha. Bagi nama sendiri mana tau one day boleh bukak business macam IKEA khenn? Doa doa kan lah kejayaan daku yee. Hehehehe.

Actually, saya spesies yang tak suka ada barang barang kat atas meja solek. Biasanya semua saya letak dalam laci pastu dekat belakang cermin tu ada rak, so susun kat situ. Sebab space meja solek tu tak besar pastu cepat jee berhabuk dan alasan yang paling diterima adalah anak buahan saya. Bila anak buahan balik bercuti dia memang suka masuk bilik saya, maka habis lah lipstick eyeshadow saya dia duk main main. Lipstick saya pernah dipatahkan yee dan serum saya hampir sebotol dia tuang kat atas meja tu sampai ke lantai pastu dia boleh tabur bedak atas lantai. Jadik langkah terbaik saya letak dalam rak belakang cermin. Serum bukan murah yeee. tsskkk.

Brushes.
Bila tengok youtube, nak decorate vanity table ni sebenarnya tak perlu berhabis banyak duit pun dia lebih kepada recycle your things, diy project gitu. For me, bekas letak brush tu sebenarnya bekas sos prego. See saya tidak membazir yee, takyah nak beli yang lain guna jee apa yang ada. Contoh pergi kenduri kawin biasa nya dapat door gift, so bila dapat balang kaca saya suka simpan. Door gift banyak bekas bekas yang comel design menarik, so boleh lah guna untuk deco vanity table, buat letak beauty blender ke. It depend to the saiz bekas tu sendiri and your creativity. Diri sendiri yang tentu kan sama ada nak berhabis duit untuk benda yang simple atau buat sendiri #letsaveourmoney . My brush tu beli dekat Mr Diy jee, yang Hello Kitty tu kat kedai area Giant pastu ada jugak brush dari palette yang saya beli di Guardian (cek my prev entry) I love brush! 

I feel hungry right now, i nak eat dulu. Thank for reading!





24 Februari 2018

Sabturdate

Hai bloggers! tinggal beberapa hari lagi sebelum saya berangkat ke USA, tak sangka cuti sem dah sampai ke penghujungnya. Ayuh habis kan sisa sisa cuti dengan aktiviti yang berfaedah seperti mengeluarkan duit dari purse! Hahaha shopping sikit hari ni.

food make me happy :)

So, pagi tadi saya ikut my parents pergi melawat little brother di asramanya. Singgah pasar beli makanan untuk dibawa berkelah di asrama. Pastu singgah mall boleh pulak terbeli seluar and cardigan. Seluar tu untuk pakai dengan jaket fakulti nanti pastu cardigan tu memang dalam list nak beli pun. Maka berterbangan duit duit ku di situ. Dah melawat little brother kita gerak balik rumah.

Oh lupa ada janji dengan si s nak keluar makan lepas zohor pulak. Haa tunggu apa lagi siap siap pulak nak keluar dengan si s. Keluar makan pastu boleh pulak dia offer nak bawak saya pergi Guardian! Memang mata bersinar bahagia lah bila dapat offer cenggitu, sebab bukan mudah si s nak offer bawak gi 'tempat terlarang' tu. Hahahaa. Maka berangkat lah si puteri raja ke Guardian menaiki labu yang dipandu oleh kuda kuda putih (apakah?) 

Guardian.
Boleh pulak Guardian buat offer untuk make up kit tadi! Gila gila offers rasanya tadi, terus i tercongok kat situ duk belek belek pallete yang cantik cantik. Nasib baik tak bersila tau. Si s dah mula rasa menyesal bawak saya masuk Guardian. Niat pergi Guardian nak tengok tengok jee. Well girls mana mungkin masuk situ keluar tangan kosong kan? Tambah dengan sale pulak?? Memang kena beli lah 'sesuatu'  walaupun tak terniat kan. Maka sekali lagi duit duit ku berterbangan. (jangan harap si s nak belanja barang mekap, dia bayar syampu dia jee) Dia bawak pergi Guardian pun dah cukup buat saya bersyukur. Alhamdulillah. Nak tengok apa saya beli?




Yes i has bought make up pallete! Saya tertarik dengan packaging dia tu, like a purse, memang curlass betul lah palette ni, pastu dia punya colours untuk blusher, contour and highloghter super cantik tau! Dia punya harga memang terbaik, rugi tak beli tau. Harga biasa around RM 5+ gitu, tadi saya beli dengan harga RM29.88 sahaja! Palette ni dia ada banyak kod, ada untuk eyes, brows, pastu untuk face. Yang face tu best sebab dalam tu sume dah ada, nak beli yang tu tadi, tapi tinggal tester jee dah sold out tsskkk. So saya pilih yang blush sebab blush takde banyak colour lagi. I'm happy. Actually last year saya dah beli palette cenggini dekat Guardian, masa tu dia cakap limited edition, so terus beli. Nampak tak excited tu. Hahaha

RM 29.90




Oh em jii, i fall in love with it! I just love their highlighter, blush, the colours and the brushes! Nak beli lagi boleh? Nak buat koleksi! Oh no si s dah warning, dia cakap 'no mekap for two months' . I need to 'puasa' daripada beli alat alat mekap lah gamaknya. In shaa allah saya cuba, hahaha. Kot terserempak dengan SALE lagi memang 'terbatal puasa' lah nanti. Hahahaa, #prayforme #savemefromsale trending kan hastag ku wahai rakan rakan blogger yang dikasihi sekalian.

Sat na, ceghita belum habis haihh, kalut nak pi mana?

Barang mekap dah beli, so si s tanya nak gi pantai tak? Pastu saya teringat nak cuba rasa milo ais kepal yang duk viral kat daerah saya sekarang ni, so kitorang gerak ke pantai untuk menjayakan misi mencari milo ais kepal. Actually si s dah bagitau benda tu biasa jee, tak best sangat. Sebab saya dah nak sangat kan rasa benda tu, so si s gigihkan diri cari benda tu. Dah memang rezeki, pastu si s belanja lah kan. Hahahaha. Dan hahahaha sekali lagi sebab memang tak best, end up makan tak habis pastu saya buang (membazir nya lahai)

Milo Ais Kepal ke Ais Milo Kepal?

Okay kita dah sampai ke penghujung ceghita, saya pun dah penat ni, seharian keluar. So nak rehatkan diri lah pulak. Penat buat aktiviti berfaedah hari ni kan, mengeluarkan duit duit ku ke tempat baru. Have a nice day ! Thanks you s <3


20 Februari 2018

Be Grateful.

Hai bloggers, 

Awak semua dah ucapkan Alhamdulillah untuk hari ini? Bersyukur lah sebab kita masih diberi peluang untuk menyedut oksigen hari ini, dan masih diberi kesihatan. Saya bersyukur sangat sebab saya masih diberi peluang untuk tinggal di kolej sem hadapan. Bila kawan kawan bagitau dah boleh cek keputusan kolej, terus saya cek. Alhamdulillah permohonan saya berjaya! Tak sangka tau ada rezeki lagi nak stay kolej, kalau tak agak berat lah jugak nak kena menyewa kat luar, ye lah dengan sewa pastu transport lagi. Mana nak cari duit woi? Harap kan En P pun cukup cukup makan jee lah. Saya punya target, sekurang kurangnya sehingga sem tiga nak stay kolej, kalau sampai tahun terakhir pun okay jugak. Hhahahaa. Jadik sem baru ni kena aktifkan lagi diri sertai aktiviti kolej! 

Abaikan rumah sampah yee. View daripada blok kolej saya, nun di atas bukit fakulti saya.
Budak UiTM Shah Alam ( i call it USA for short, feeling overseas ) confirm tau ni kolej mana, rasanya kolej perempuan yang paling famous lah, selalu happening ngan aktiviti. Sebab budak baru masuk UiTM yang first intake akan MDS so diorang memang kena stay sini sebelum pindah ke kolej lain. Jarak kolej ke fakulti saya pun tak jauh, selalu balik kelas jalan kaki jee sebab malas nak bersesak dalam bas. Pastu dekat ngan pusat kesihatan, dekat dengan pintu belakang UiTM , Icity Jakel apa sume tu lah. Strategik kan kolej ni. Bagi change lah nak promote kolej sendiri. Hahahaha. 

View daripada katil, cantik tau perabot warna merah.
Hari pertama daftar kolej. Berduyun duyun manusia.
Lepak makan kat gazebo.
Orang lain buat letak buku, saya buat little pantry. Hhahaa. (Maggi makanan asas)
Banyak lagi kalau nak cerita tentang kolej ni, rasanya tak perlu lah kot? Kalau ada sape spe berminat nak tau sila komen sebarang persoalan yang bermain di minda anda yee, ini bukan iklan yee. hahaa. Nanti saya rajin saya cerita tentang kos saya pulak yee, kehidupan saya sebagai pelajar universiti. Sebelum terlupa nak share tip nak dapat kolej, untuk semester satu tak perlu pikir sebab kolej untuk anda. Untuk semester seterusnya, korang join kokurikulum likes palapes, suksis, komander haa confirm stay kolej sampai habis punya! Pastu pegang any jawatan kan universiti/kolej. Paling senang aktifkan diri join aktiviti kolej dan universiti. In shaa allah korang dapat stay kolej. Kbaii nak makan maggi . Hahahahaa.

9 Februari 2018

PICNIC 2.0

Hai, actually ni semalam punya cerita nak update semalam tapi saya tak berapa rajin. Hahaha. Ceritanya, sekarang saya sedang menikmati cuti semester, semua kawan kawan pun balik bercuti jugak lah khenn. Jadi kami rancang lah aktiviti untuk berkumpul bergosip, ups. Rancang punya rancang kitorang nak buat bbq kat pantai, memandangkan ada yang nak hiking (rindu pantai rindu bukit) Saya tak hiking pun, takut makin kurus jee (padahal malas nak berpeluh) 

Pagi tu mendung. Sejuk jee.

Selesai hiking, bbq, makan makan sambil gosip (well girls) one of us nak mandi pantai, tapi yang lain semua tak nak mandi pantai, yee lah air pantai kan masin pahtu berlengas (paham tak?) dengan panas nya, so kami taknak mandi pantai. Tup tup terkeluar idea nak mandi sungai pulak! semua excited lah nak mandi sungai, jadi terus kemas kemas gerak ke sungai. 

Semua empat buah kereta, saya gerak ngan si s. Kitorang berdua lambat sikit sebab ada hal, dengan jumpa kucing pastu saya duk main main ngan kucing lagi. Sampai kat sungai, saya tak sempat merasa lagi air sungai tu okay, ada pak cik yang jaga tempat tu datang 'halau' kami, dia tak bagi mandi kat situ. Stress betul lah, dah lah pak cik tu muka langsung tak senyum! Apa takleh cakap baik baik ke? Rupa rupanya girls cakap at first dia nak mandi kat sungai sebelah tapi tak dapat jugak. Pastu s bawak kitorang pergi mandi kat sungai yang lain, cantik airnya jernih pahtu kehijauan yang cantik lah! Tapi dapat berendam kejap jee lah sebab si s ada kerja, pastu semua girls pun ikut gerak balik, awkward lah pulak nak stay lama lama kat situ, sebab area situ takde orang.


Acah perempuan berdahi licin. 

Okay, tu jee ceritanya actually saya ada upload video picnic ni dalam instagram, jadi kalau nak tengok boleh lah follow yee @eikaysf_ promote instagram sendiri, bila lagi khenn nak promote, hahaa. Rasa macam budak tadika buat karangan lah pulak, haishh mana pergi bakat mengarang cerita ni. Okay saya nak gi cari bakat yang sesat pulak, babaii.